Warzywa i owoce

Samo zdrowie i wiele wspaniałych smaków – takie są jarzyny i owoce. Warto jeść ich sporo, gdy zależy nam na długowieczności i dobrym zdrowiu. W Polsce mamy ten luksus, że nasz kraj jest bardzo dużym producentem tych produktów, a nasze rolnictwo należy do najbardziej ekologicznych na świecie. Na polskich targowiskach można kupić wiele wspaniałych okazów, które potem cieszą nasze podniebienia w zupach, sałatkach czy daniach głównych. Opcji jest sporo – trzeba tylko znaleźć te warzywa i owoce, które smakują nam najbardziej.

Jeśli chodzi o postacie w jakich możemy zjadać dary ziemi, to obowiązuje pełna dowolność. Niektóre z nich są najlepsze na surowo, ewentualnie z dodatkiem dressingu lub dipów. Inne lepiej wypadają po obróbce cieplnej, choć ta powinna być rozsądna. Dietetycy radzą, aby jak najwięcej jarzyn gotować na parze, bo wówczas zostaje w nich najwięcej cennych mikroelementów i witamin. Generalnie zaleca się, by zjadać pięć porcji warzyw i owoców dziennie – z pewnością to jedna z solidnych recept na długowieczność.